En sås av ringa värde och andra medeltida recept

Författare: Daniel Serra och Hanna Tunberg

"Runt mitten av 1200-talet har en munk, kanske Henrik Harpesträng, under sin vistelse vid ett kloster på kontinenten läst och översatt en kokbok från lågtyskan. Genom att översätta den till danska så blev det mer än bara en skrivövning – boken kunde användas av kökspersonalen i hans hemkloster när han återvände hem. Cirka 50 år senare fick munken Knud Juul i uppdrag att kopiera ett par böcker om örter och stenar vilka skrivits av Henrik Harpesträng. I denna bok inkluderade Knud även den lilla kokboken. Kokboken kallade han ”Libellus de Arte Coquinaria” eller på svenska ”En liten bok om kokkonsten”."

 
En sauce av ringa vaerde

Klicka på bilden för att se baksidan

En sås av ringa värde och andra medeltida recept är en bok som överbryggar seklerna och återför dessa historiska recept i ett format anpassat för vårt nutida kök. En vacker bok fylld med vackra bilder - en riktig presentbok, med en unik historisk touch! Rikt illustrerad med bilder tagna i tidstypiska miljöer av fotograferna Jonas Evertsson och Johanna Lundqvist.

Boken följs upp med föreläsningar och aktiviteter - mer information om detta kommer efter hand.
 
Beställ boken här!


 

Bokfakta

Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-977529-1-6
Förlag: A&J Books
Pris: 230:- inkl moms

Om författarna

Daniel Serra
Daniel Serra har en fil. mag. i medeltidsarkeologi vid Lunds universitet och forskar i nuläget inom vikingatida matkultur, d.v.s. de aspekter av mat och ätande som ligger bortom det rena överlevandet. Förutom doktorandstudierna ägnar han sig åt matföreläsningar, fortbildning för museer, gamla recept samt experimentell arkeologi.
Daniels företag Memento


Hanna Tunberg
Hanna Tunberg är fil. mag. i medeltidsarkeologi vid Lunds universitet, och har sedan 1999  arbetat med matarkeologi och mathistoria. Provlagat och provätit. Gjort empiriska studier i medeltida kök. Arrangerat fester och catering för hundratals människor. Läst, skrivit och föreläst om mat genom årtusenden...
Hannas projekt Matkaravan
Hannas blogg Smakverkstan

Fotograferna

Jonas Evertsson, foto
Portfolio

Johanna Lundqvist, foto
Portfolio
Portfolio 2

Recensioner

Citat ur Bibliotekstjänsts lektör Christina Ullmans recension av boken (häftepos 09119144):

"Vad åt man på medeltiden och hur tillagade man maten? Intressanta frågor som man får veta en hel del om i den här boken."

"Det är spännande att läsa om medeltidens matvanor och villkoren människor levde under."

A&J Books tackar Christina på BTJ för det positiva omdömet!